Webdevelopment

Webdevelopment is cruciaal in de online wereld. Van goede en schone <markup>, content die met ajax-techniek wordt geladen, tot verborgen eastern eggs, dit alles en meer word gerealiseerd met webdevelopment.

De term webdevelopment

De term webdevelopment is een ruim begrip, maar goed en wel beschouwd is het een set instructies die uw browser download, leest en weergeeft aan de gebruiker (dit proces wordt rendering genoemd). Er zijn instructies zoals “maak deze tekst rood”, “toon deze afbeelding hier”
of “voer deze functie uit wanneer u op deze tekst klikt”. Hoe dat allemaal gebeurt, hangt af van de code die wordt gebruikt om uw website te bouwen: dat is front-end webdevelopment. Soms zijn er componenten achter de schermen die al die instructies en code genereren, ofwel automatisch op basis van informatie uit een database, of van een WYSIWYG-editor in een CMS, of volledig vanuit een andere applicatie: en dat is back-end webdevelopment.

Webdevelopers laten webpagina’s werken met de bouwstenen van het web: HTML, CSS en JavaScript. Deze worden in files op de server geplaatst en op de juiste manier gekoppeld. Hier staan ook vaak server-side componenten, zoals bijvoorbeeld Apache, MySQL en PHP. Javascript is onmisbaar voor een goed werkende dynamische website. Bibliotheken zoals jQuery, React, Node en Angular worden hierbij veel toegepast. Het uiterlijk van de website word bepaald door CSS (Cascading Style Sheet), ontwikkelaars gebruiken vaak CSS-preprocessors zoals Sass en Less, handig omdat componenten van CSS hiermee kunnen worden hergebruikt.

Ontwikkeling van webapplicaties

Soms gaat uw focus verder dan de functionaliteit van een gewone website.
Met Progressive Web Apps (WPA) kan functionaliteit worden toegevoegd zoals Android/iOS-apps hebben.
PWA gebruiken web-technieken, maar gedragen zich en voelen aan als een native mobiele App. Bovendien kan een PWA alles wat een native App kan, zoals:

  • plaatsing op het scherm van de Mobiel
  • de App benaderen als er geen verbinding is
  • push notificaties verkrijgen
  • toegang tot de camera, microfoon, gps, vingerherkenning en gezichtsherkenning

Hoewel de techniek vrij nieuw is, is de (mobiele)-browser ondersteuning best goed; zie deze site: serviceworkers PWA

© 2021 Jakob Helmer - Powered by WordPress - @trails&tribulations